Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Οι κτηνοτρόφοι μας

Οι κτηνοτρόφοι μας

  • ktinotrofos-3

Η Οργάνωση Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος ΑΣ Κάπης αποτελείται από επαγγελματίες κτηνοτρόφους, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνεχίζουν το επάγγελμα των γονιών τους. Η Οργάνωση αποτελείται από μέλη που συνδυάζουν την τεχνογνωσία με την καινοτομία στην αιγοπροβατοτροφία με στόχο την παραγωγή ενός ποιοτικά ανώτερου και διατροφικά ασφαλούς προϊόντος. Τα μέλη παράγουν και παραδίδουν τόσο συμβατικό όσο και βιολογικό γάλα, με τις ποσότητες που παραδίδονται να αγγίζουν τους 1.500 τόνους κάθε έτος.

Επιπλέον, τα μέλη έχουν επενδύσει στη δημιουργία σύγχρονων σταβλικών εγκαταστάσεων, στην εγκατάσταση αυτόματων αμελκτηρίων, στην προμήθεια παγολεκανών αλλά και στη δημιουργία αποθηκών ζωοτροφών και λοιπών πρώτων υλών. Κάθε χρόνο οι κτηνοτρόφοι αξιοποιούν κοινοτικά και εθνικά προγράμματα για να επενδύσουν στις εγκαταστάσεις και στο ζωικό τους κεφάλαιο, ώστε να γίνονται πιο παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί.

Η κτηνοτροφία στην περιοχή είναι κυρίως εκτατική, με τα πρόβατα να αξιοποιούν την τοπική λεσβιακή χλωρίδα που είναι πλούσια σε αρωματικά  βότανα, για να παράξουν ένα εξαιρετικής ποιότητας και σύστασης αιγοπρόβειο γάλα. Το προϊόν αυτό έχει μεγάλη ζήτηση από τα τοπικά τυροκομεία, με βάση τη χημική του σύσταση και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Οι παραγωγοί της Οργάνωσης, αξιοποιώντας τον μόχθο τους και την τοπική χλωρίδα, παράγουν από τα πρόβατα της παραδοσιακής φυλής της Μυτιλήνης υψηλής ποιότητας γάλα, το οποίο το συλλέγουν με μεγάλη φροντίδα και μεράκι.

Δεν είναι τυχαίο που η Οργάνωση Παραγωγών γάλακτος του ΑΣ Κάπης είναι από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες ομάδες του νησιού, αφού τα μέλη της αγαπούν το επάγγελμά τους και δραστηριοποιούνται ενεργά στον κτηνοτροφικό τομέα.